Från hembryggning i köket till lokalproducerad öl på krogen
2013 såldes ett lokalt producerat äppelöl i trakterna kring den anrika industristaden Huskvarna. Flera av mina vänner gav ”ölet” högt betyg, jag var av en annan åsikt. Mot bakgrund av detta och flera andra händelser påbörjades småskalig provbryggning i ett litet kök, utmed en liten väg i det lilla samhället Huskvarna. Resultatet blev bättre än äppelölet.
2014 startades Huskvarna Brewing Company HB för att 2015 ombildas till ett aktiebolag. Lördagen den 28 mars 2015 kl. 17.00 slogs portarna upp till den lokala krogen Sofiehof kök & bar. På premiärdagen serverades våra två första öl, Ambition och Sidekick. Huskvarnaölet fick ett varmt välkomnande! Vi finns nu på ett flertal lokala pubar/restauranger.
MICHAEL KINNANDER
Bryggansvarig
Bryggprocessen
Processen från korn till färdigt öl går i flera steg men det börjar med råvarorna och bondens sådd på fälten.
Av säden som skördats görs malt. Malten fås genom att säden blötläggs och börjar gro, här avbryts processen genom att torka/rosta sädesslagen till olika maltkaraktärer. Malten bildar basen för ölet. I bryggprocessen utvinns extrakt från malten som kommer ge ölet fyllighet, alkohol, sötma mm. men även ölets färg, en stor del av dess doft och smak kommer från malten. Efter extraktet är utvunnet avlägsnas malten och kvar är sötvörten.
Största delen av vår malt köper vi från Wayermann i Bamberg i södra Tyskland då de har ett maltutbud som är av högsta kvalitet och samtidigt som deras utbud av specialmaltsorter är det största av alla mälterier vilket ger stort utrymme för att leka med ölets sammansättning.
Sötvörten kokas upp och nu tillsätts humlen, “kryddan” som ger ölet dess beska men samtidigt också en stor del av dess smak och arom. Tidig tillsatts av humle i koket ger beska medan senare tillsatser ger smak och aromer.
Vår humle kommer från en stor del av världen och väljs ut beroende på vilken ölstil vi önskar uppnå. Utmärkande för vårt val av humle är att den liksom val av malt håller en mycket hög kvalite. Vi använder både humlekottar och pellets i vår tillverkning. Efter avslutat kok snabbkyls vörten och jäst tillsätts.
Valet av jäststam beror på vilken typ av öl vi vill tillverka. Olika jäststammar tillför ölet mer eller mindre av för öltypen önskade smaker. För lageröl önskas exempelvis en mer neutral jäst för att istället låta råvarorna malt och humle få större spelrum. För lager väljs således som huvudprincip en lagerstam som jäser vid ca 10 grader celcius, underjäst öl. För ale väljs som huvudprincip en alestam som jäser vid ca 20 grader celcius, överjäst öl.
Ledtiden från första bryggdagen till det att ölen kan avnjutas är för vår produktion ca 6 veckor.